Wednesday, December 19, 2012

Tabung Duit VS cH0CLATE bLeNd


Assalamualaikum..


Tabung VS choc blend, apa Kaitannya? ini cuma satu cerita yang terjadi baru-baru ni.. sebelum ni ecah ada post pasal rumah sewa ecah kena pecah masuk kan.. dan ecah 100% yakin tabung duit syiling ecah dalam bilik tu dah kena kebas.. and know what, bila ecah dapat tahu pasal kejadian tu, sebenarnya ecah tak rasa apa-apa pon,. MARAH? tak.. TAKUT? tak jugak.. SEDIH? pon tak.. relex je.. tak RISAU pon.. pelik kan?  tak tahu pon macam mana nak react sebenarnya.,.. padahal tabung ni ecah sayang kot.. dan dalam tu ecah dah berjaya kumpul banyak duit syiling.. baru sem lepas bertekat nak menabung duit syiling & bila dah berjaya save dalam tu tiba-tiba diambil orang.. ohh.. kalau orang lain mesti dah marah+ sedih kan.. tapi tu la. i'm still ok.. tak tahu knapa.. huhuhu.. (mybe ecah dah terbiasa ajar diri ni untuk RELEX!)

then, tengahri tadi masa ecah jalan-jalan dengan mak di City Plaza Alor Setar, then rasa dahaga,,.. terlihatkan papan tanda ice blend, fuh!! tergoda.. terus order choclate blend 1 yang berharga rm 2.. then minum 4/ 5 enam teguk sambil berjalan menuju ke maidin.. oleh kerana minuman ni tak dapat bawa masuk, soo terpaksalah tinggalkan di luar.. selesai membeli di maidin, ecah pon keluar semula untuk ambil barang yang ditingglkan.. SUDDENLY!!!! pcihhhpang!!!!.. ohh!!!! Ice Blend ecah jatuh ketanah.. habis tertumpah.. mak ecah pon kata "hmm.. tak dak rezki hang". ok! SENTAP!.. ecah pon kutip sampah tu & buang.. then berjalan ke tempat parking moto untuk balik.. sepanjang masa tu ecah teringat ke ice blend tu.. SEDIH! baru sikit minum.. & terasa rugi sangat-sangat..huhuhu.. asyik terfikirkan ice blend tu.. seriusly.. 
Persoaannya: KENAPA ECAH LEBIH TERFIKIRKAN CHOCLATE BLEND YANG TERJATUH TU DARIPADA TABUNG DUIT SYILING YANG DICURI? hmm...
ok.. soo malam ni ecah terfikirkan sesuatu dengan beberapa kejadian yang menimpa.. "tak da rezeki" .. ayat mak yang totally true.. sebanyak mana kita sedih atau marah pon, bila sudah ditakdirkan sesuatu itu bukan milik kita, maka Allah berhak menariknya bila-bila masa sahaja.. mungkin juga rezki-rezki yang ditarik balik ini berikutan dosa-dosa atau salah silap kita yang kita lakukan sebelum ni.. ok..itu sahaja yang ecah rasa mengapa itu semua terjadi.. My Mistake.. huhuhu... insyaAllah ada rezeki lebih baik akan datang.. ikhlaskan hati.. halalkan yang telah terjadi.. INSYAALLAH.....

9 comments :

Nadia Johari said...

sbr jela...ade hikmh sebliknyerr

Che Rosliza Che Mat said...

datang singgah dan follow...

Cinta Misteri said...

menabung utk minum coklat?

ecah said...

@Cinta Misteri
hihi..takdelah.. xde kaitan pon 2.. haha.. tah pape ecah ngarut..hehe

ecah said...

@Nadia Johari
insyaAllah ada hikmahnya kan.. huhu.. bersabar2.. tq sis..

hananhadila said...

hanan penah tumpah air soya yang hanan tak minum seteguk pun lagi ,mula2 je rase kecewa , tapi hanan pujok hati cakap air soya tuu bukan rezeki hanan . setiap kejadian mesti ade hikmahnye kan :) hanan follow blog pink nii ;)

ecah said...

@hananhadila
ecah tahu camne rasa tu,,huhu.. ye.. msti ada hikmahnya.. mana tahu kot2 ada papa yang xelok ke pada minuman 2 kan.. think positiv.. tq follow.. ^_^

Si Matatajam said...

X da rezeki Ecah tu..redha ja la dear..

ecah said...

huhu.. ye kak m.. belajar untuk ikhlas..