yer.. ^_^ Senyum dulu..Olla evrybody!!setelah kekenyangan melantak Laksa kedah yang
dibikin mak ecah tadi, soo terasa nak share
resepi ni.. wallah!! ye la, ramai yang dok kata Laksa kedah dengan laksa Penang sama, Ohh NO.. TAK SAMA ok.. 80% tak sama!.. sebabnya
sampai bila-bila Laksa kedah sentiasa jadi my favrite dan ecah kenal rasa Laksa
Kedah ni berbanding Laksa Penang atau Laksa Kelantan.. hihi.. berikut
merupakan resepi asli turun temurun yang dibuat mak ecah..
Resepi Laksa Kedah kuah
Asam Pedas(5-6 org makan)
- Bahan-bahan
Laksa Besar -1 bungkus (direndam 2-3 jam/sehingga
lembut)
Ikan 1kg- (direbus kemudian diasingkan isi dan
tulang. blend isi ikan. tulang ikan pon diblend juga tetapi mesti ditapis
setelah diblend) p/s: gunakan air rebusan ikan untuk blend
Asam Keping- 3-4 keping
Bunga Kantan 1
Daun Kesum
garam secukup rasa
Sedikit Gula jika perlu
- bahan kuah (diblend sekali semua)
Cili Kering- 20 Tangkai-rebus dahulu
Bawang Merah- 10 ulas
Belacan - 1 inci
- Bahan sampingan/hiasan (dipotong kecil-kecil)
Timun
Bawang Besar
Pucuk/ulam (pucuk gajus sedap!/pucuk selom)
- Cara-caranya adalah:
1. Masukkan Bahan kuah yang diblend kedalam periuk
dan masak hingga mendidih.
2. masukkan isi ikan yang diblend bersama-sama air
rebusan yang diblend bersama ikan tadi atau sebanyak mana yang suka (nak pekat
air sikit, nak cair air banyak)-gaul rata
3. masukkan bunga kantan +daun kesum + asam. biarkan
mendidih
4. masukkan garam secukup rasa.
(siap dah kuah!)
5. rebus air hingga panas & mendidih, masukkan
laksa yang direndam tadi. apabila lembut, toskan. basuh pula bersama air biasa.
6. hidangkan laksa bersama timun, bawang dan pucuk
tersebut, tuangkan kuah dan MAKAN!
[sebenarnya ada dua jenis kuah tau.. kuah asam pedas
dan kuah Lemak . nantilah ecah share pula resepi Laksa Kedah Kuah Lemak ok!]
~sELAMAT Menjamu SeLeRa!~
No comments :
Post a Comment