Thursday, November 29, 2012

HOT NEWS!! Sebuah Terowong Bersejarah Ditemui di Kelantan!!

✿‧:﹎。❤ Assalamualaikum ❤‧:﹎。✿
panas3!! ecah pon baru dengar cerita ni tengahari td..
tak ramai lagi yang tahu..
wah.. MENARIK! sebab dengar khabarnya terowong lama ni..
-zaman jepunkah?
-ada harta karunkah?

kita wait n see!


"Terowong di Palekbang hok bunyi kontraktor jupo di Palekbang menimbulkan pelbagai spekulasi dan persoalan..4 Dahat terowong ini bersambung ke Kuala Takbai..dilihat pada struktur permukaan terowong ini seperti dikonkrit kemungkinan ia diguna pakai di zaman jepun namun dengan apa yang Kelab Pencinta Sejarah Kelantan (KPSK) kaji terowong ini bukan di gali tetapi ia adalah terowong purba yang panjangnya melebihi 100KM..dan terowong ini juga bersambung ke Lapangan Terbang Bawah Tanah Lalang Luas.. sumber dari Lie Hien TRWM."

"Isu Palekbang terus hangat diperkatakan di warung kopi, kontraktor jumpa lubang..bomba sedut air keluar..semuanya masih samar samar.."

"Jepun maghi kelantan xdop buat terowong bawah tanah..tapi Jepun guna terowong bawah tanah sebelum perang dunia kedua meletus untuk meninjau kawasan tanah melayu dengan menggunakan helah "spy"..ada mata2 gelap yang masuk jadi askar british semata mata untuk bantu jepun untuk mencari di mana kepala terowong bawah tanah. Tentera British xguna terowong bawah tanah ini..ini adalah peluang kepada Jepun untuk membina terowong bawah tanah dan menyekat kemaraan British dengan membuat "4 Dahat"..Terowong bawah tanah ada di kelate sebenarnya adalah hok kekal..bawah sungai negeri kelantan adalah berstruktur. Terowong bawah tanah sebenarnya mengimbangi Lapangan Terbang Bawah Tanah British di Lalang Luas..tetapi diimbas kembali berita kematian seeorang budak lemas di Lemau Pasir Mas telah ditemui di Kuala Takbai. Bagaimana ia berlaku dan terjadi..ada sesuatu yang menarik arus dan gelombang membawa mayat mangsa melalui sebuah lubang diantara Palekbang..hint dio Balai Polis Palekbang."


ecah pon faham sikit-sikit je bahasa yang diorang terangkan kat atas tu.. tp dari segi pembacaan ecah, khabarnya trowong ni laluan masuk dia kecil je, tapi di bahagian bawah adalah luas.

Kecoh satu dunia berkenaan isu nih. Apa sebenarnya? sangat2 curius..

- terowong rahsia yang sangat panjang?

- kubu bawah tanah Tentera Jepun
- Kota Purba Raja siam + harta karun
- Bunker simpanan emas??

untuk update yang lebih menarik& banyak lagi, sila ke page Kelab pencinta Sejarah Kelate

10 comments :

Nurmujahidah Ismail said...

tak paham sangat isinya walaupun aku oghe klate,, hehe

ecah said...

hihi..ecah pon xpaham sgt.. sbb tu copy paste je ayat2 dlm page tu..

tp mmg true story la jumpo trowong lama 2..

shafiq said...

wau , ni mungkin akan mengubah sejarah kelantan !

ecah said...

@shafiq

betul 2..bnyk sejarah tersembunyi

saifudin said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.

saifudin said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.

saifudin said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.

ecah said...

trima kasih.. ^_^ @saifudin

chaechious said...

dekat tumpatkn ni?huhu~
aritu abg izzul ad tnya dkt extravaganza..hehe

ecah said...

yup3.. bca je yg abg izul post tu trus kmi baca info2 dr grup2 len.. rupanya bnyk sejarah klantan ni...hehe.. tp beriTA kat tv kata tak betoi padahal org2 kat tumpat 2 penuh kat tempat tu..@chaechious