Tuesday, January 24, 2012

KAMU MENGHINA ORG LAIN SECARA KOMEN DI FB? apa HUKUMNYA?~

Assalamualaikum 
 (jawab tuh..) 

tergerak ecah nak post sal hukum kita menghina org tanpa sedar d fb/blog..
tanpa sedar kan kita wt camtu..


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.”Hadith riwayat Ahmad dan Tirmizi

Huraian:


=>Memperli, memperolok-olok, mengejek, menghina, memperleceh, memperlekeh, memanggil dengan gelaran yang memalukan, menyatakan kekurangan orang secara terang-terangan dan sebagainya adalah perbuatan yang sangat dilarang oleh Allah.

=>Sesiapa yang mencaci orang lain sebenarnya dia mencaci dirinya sendiri. Sebaiknya selaku umat Islam kita hendaklah hidup saling hormat-menghormati, bantu-membantu dan tolong-menolong. Justeru, apabila mendengar celaan, kita sepatutnya bertindak menyembunyikan keburukan tersebut sekalipun seseorang yang dicela itu memang telah melakukan sesuatu dosa yang mengaibkan kerana kemungkinan orang itu telah bertaubat dan taubatnya diterima oleh Allah. Sesungguhnya sesiapa yang berbuat demikian ganjarannya adalah amat besar di akhirat kelak.


~wallahualam~

p/s: so pasni kalu kita jumpa post2 yg memburukkan org lain, ayuh kita sama2 letak komen sal hukum ni ok^^


click 2 enlarge.. ecah tunjuk komen ecah je..hehe..xmasal budak 2 kate ecah ustazah lak..xsemestinya ustaz n ustazah je kan perlu tegur..(jgn marah..)

No comments :