Friday, November 11, 2011

~sambal daging 11/11/11~

✿‧:﹎。❤ Assalamualaikum ❤‧:﹎。✿
adussshhh.. hari ni hari jumaat n pd tarikh yg sgt cantik..
SubhanaAllah.....11/11/11 (◡‿◡✿) 

okeh..pe ecah buat ari nie? ahaaaa...
ecah mencipta memori baru dengan==>
masak sambal daging utara utk ptama kalinya..
(nmpak sgt baru blajar masak kan..)=P
hak3...

dah la ptama kali buat sambal..
xtengok resepi lak 2..
kira resepi sndiri main campk2 r ni..
aii...tawakkal je la...
Mujur la tahu yg asas2

memang kenangan btol.
banyak bebenor halangannye..
 1) blander xde..trpaksa la rebus cili kering n then tumbuk.. bawang pun tumbuk gak,..
2)yakkk....halia xde lorh... ahh..bia..hentam!
3)alamak!!! serai yg tanam blakang umah pun tinggl anak2 je..huk3... amikk..kecik pun kecik lah.. jnji ada..
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
~bahan2~

bahan A
-cili kering
-bawang merah & putih
-halia
-serai
(Semua bahan diatas ditumbuk/dikisar & kemudiann digaulkan sekali bersama :
-sedikit air,
-asam jawa
-gula

bahan B
-daging lembu..(musim raya ni ramai org sdekah dging, bule la mkn)
-gula & garam secukup rasa

~cara2nya~

1) goreng daging tanpa minyak..(bia dia jd empuk, senang nk hiris n makan t.. lgpun dia keluarkan air)
pas dah dkt nk kering air 2, hiris pulak daging 2 nipis2 n sesuka hati.. then ketepikan..

2) panaskan kuali n minyak masak ala kadar, xsikit n xbanyak sgt.. masukkan cili kering, bawang putih n merah, dan serai yg dah dtumbuk tadi bersama2 dgn asam jawa..

3)kacau sdikit2..(takut hangit) biarkan sampai "pecah minyak", n then tambah air..

4) biar mendidih..tambah gula n garam secukup rasa..masukkan daging.. kacau dari smasa ke smasa....tunggu hingga daging 2 empuk n ikut la nak kuah pekat ke cari n sesedap rasa.. sedia untuk dihidang..

done! nilah hasilnya...


nak??

No comments :